Infomasjon om eventuell snøskuterløype

Informasjon om eventuell snøskuterløype langs Nedre Fiplingvatn

Som kjent ble det forrige vinter (2016) åpnet snøskuterløyper for rekreasjons-kjøring i Grane kommune. Til sammen 9 løyper med en samlet lengde på anslagsvis 130 km.

Løypenettet ble enstemmig vedtatt i kommestyrets møte 14/10 2015. I kommunestyrets vedtak ble det også tatt inn et punkt der administrasjonen pålegges å utrede ytterligere 4 traséer. Deriblant en trasé fra Strandli gård og midt etter Nedre Fiplingvatn deler seg i to opp til Simskaret eller videre opp på Bæråsen til den eksisterende løypa der (som går mellom mellom Bæråskammen og Kvannli). Se vedlagte kartskisse.

Dette er en trasé som Grane Kommune har foreslått overfor Statskog. Det er ikke dermed sagt at løypa blir akkurat som inntegnet på kartet, den kan flyttes noen meter sideveis.

En eventuell utredning av nye løypetraséer vil imidlertid ikke starte før etter vinteren 2016/2017. Våren 2017 vil man evaluere hvordan rekreasjonskjøringen har fungert. Hvis grunneier Statskog etter evalueringen gir klarsignal, vil man så starte utredningen av nye løypetraséer sommeren /høsten 2017 slik at løypene eventuelt kan tas i bruk fra vinteren 2017/2018.

En eventuell løype Strandli-Simskaret-Bæråsen vil berøre hytteforeningens område og det vil helt sikkert være delte meninger om man ønsker en slik trase.

Styret har i tidligere høring gitt uttrykk for at vi ønsker en løype langs vatnet. Vi fikk noen negative tilbakemeldinger og vil derfor høre hva dere som medlemmer mener om saken slik at vi har en flertalls sak til neste høring. Derfor sender vi ut dette skrivet til medlemmene.  (Hvis man venter til en eventuell høring høsten 2017 vil det bli kort tid til diskusjon/behandling av saken, slik det ble ved høringen av de vedtatte løyper høsten 2015).

 Nedenfor har vi listet opp noen momenter som kan danne grunnlag for diskusjonen.

  • Det er, og vil være, faste påkjøringspunkt (startpunkt hvor allmenheten kan parkere bil med henger) til løypene. Det er ikke tillatt å kjøre direkte fra hytta til løypetraséen. I vårt område er det i dag påkjøringspunkt i Leiren og på Bæråskammen. Hvis grunneierne ønsker det kan det også bli offentlig påkjøringspunkt på Kvannli og Strandli.
  • Det vil bli et nytt påkjøringspunkt i Simskaret. Kommunen ser for seg dette på den store parkeringsplassen via den lille parkeringsplassen og ut på vannet. Dette vil lette tilgangen til løypenettet for «våre» hytteeiere. (Hytte-eiere langs vatnet som ikke har parkeringsplass i Simskaret vil fremdeles måtte laste scooterne på henger og kjøre til et påkjøringspunkt inntil event. garasje utleie er på plass).
  • Løypa vil gå midt etter vatnet og dermed vil stort sett alle hyttene ved Nedre Fiplingvatn bli i sonen for snøskutertrafikken. Vannet er i underkant av 1 km bredt, det vil bli en avstand på ca. 4-500 meter fra løypa til stranden. Løypa kan være inntil 5 meter bred. Med redusert fart, som vil bli fartsgrensen til man kommer midt på vannet, gir det lavere støy. Nærmeste hytte er ca. 150 meter fra løypa.
  • De næringsdrivende på Strandli gård, Simskaret gård, Granli gård, Mortenli gård og Børgefjellskolen er positiv til en eventuell løype langs vatnet. De vil utnytte denne til å utvikle skuterturisme for å øke inntekten på gårdene.
  • Løypa vil gå gjennom «isfiskefeltet» vårt. Dette strekker seg som kjent langs marbakken i Simskarbukta.
  • Løypa vil bli del av en rundløype der man kan kjøre Leiren (påkjøringspunkt) –Bæråskammen (påkjøringspunkt) – langs Bæråsen – Simskaret (påkjøringspunkt) – Fiplingvatnet –Strandli – Leiren. Se kartskissen. Det er grunn til å tro at dette vil bli en populær løype.
  • Det vil gi større mulighet til scooterkjøring i vårt område og dermed økt scootertrafikk. Dette kan også gjøre området mer attraktivt og kan dermed øke verdien på hyttene.
  • Kommunen vil eventuelt starte en utredning av den aktuelle traseen (altså vår/sommer 2017)

Da vil vi sende ut brev med svarslipp. For eller imot.

Fristen på svar til hytteforeningen vil være 20. Mai 2017

 

Vedlegg: kart som viser den mulige nye trasen

Blå markering på kart er forslag om nye løyper

Vedlegg: Kart over hytteområdet

Bildet viser nærbilde av løypen i hytteområdet og ut på Fiplingvatnet

Januar 2016

Styret i Simskar, Tangen og Granli hytteforening

 

9 tanker om “Infomasjon om eventuell snøskuterløype

  1. TRENGER VI EN SCOOTERLØYPE LANGS FIPLINGVATNET?
    Som orienteringen fra Styret viser kan det bli aktuelt med utredning av ei scooterløype langsetter Fiplingvatnet fra Strandli til Simskaret. (Styret har ikke tatt standpunkt til om man ønsker en slik løype eller ikke). Denne løypa vil komme i tillegg til de 9 løypene på til sammen 130 km man allerede har. Fra disse løypene har man også mulighet til å kjøre inn på løypenettet til Hattfjelldal og Namsskogan. Det er altså nok av muligheter for de som ønsker å komme seg til fjells ved bruk av snøscooter og det på en slik måte at man kommer i minst mulig konflikt med øvrig friluftsliv og hyttebebyggelse.
    Trenger vi virkelig en løype langs Fiplingvatnet i tillegg til de eksisterende? Jeg mener nei og skal begrunne det
    • Løypa vil føre til økning (kanskje også en meget sterk økning; se punktet nedenfor om nøringsutvikling) i scootertrafikken i hytteområdet vårt. Dette må alle kunne være enig om uten å diskuterer lydnivå på dagens scootere, graden av sjenanse for hytteeiere og turgåere og isfiske osv ). Mer scooterkjøring er vel også hensikten med løypa. Ønsker vi dette? Området har i alle år hatt svært liten snøscootertrafikk om vinteren. De som har hatt behov har fått sine dispensasjoner og har dermed kommet seg på hytta selv om helsa har vært skral. Gjennom det løypenettet som er etablert har de som ønsker fornøyelseskjøring på scooter fått en mulighet til å komme seg til fjells med scooter. Da burde det ikke være noe urimelig ønske å beholde hytteområdet forholdsvis scooterfritt.
    • Løypa bryter med de prinsipper som forskriftene legger opp til og som tar særskilt hensyn til støy og andre ulemper for friluftslivet, bolig- og hytteområder etc. Kommunen har i stor grad lyktes å ivareta disse hensyn i det nåværende løypenettet. Men i motsetning til dagens løyper vil ei løype langs Fiplingvatnet ha klart negative sider ved at den vil eksponere et (meget) stort antall hytter for scootertrafikken. (Det er ca 300 hytter langs vatnet som alle vil ha fri sikt til, og lydpåvirkning fra løypa).
    • Isfiske er populært på Fiplingvatnet, spesielt i påsken. Løypa vil ha en klart negativ effekt ved at den vil passere rett gjennom isfiskeområdet «vårt» som går langs marbakken i Simskarbukta .
    • Hensikten med ei scooterløype er vel å komme seg til fjells/til områder som man ellers ikke kan komme til uten å gå, for å oppleve naturen. Men denne løypa gir ikke noen slik opplevelsesmessig «merverdi». Ei mil på et vatn, parallelt med to veier må vel være kjedelig også for scooterkjørere. Adkomsten fra Simskaret til Strandli eller Leiren er allerede godt ivaretatt gjennom veinettet. Ønsker man å kjøre scooter fra nord til syd i Fiplingdalen må det være mye mer attraktivt å kjøre langs Bæråsen enn langs vatnet.
    • Næringsdrivende langs vatnet har gitt utrykke for at de vil utnytte en slik løype til næringsformål. Det er snakk om scootergarasje, utleie av scootere, vinteropplagringsplass for campingvogner med tilgang til scooterløype som trekkplaster, og scooterturisme. Alt dette vil gjøre at Simskaret blir et scootersenter i Grane kommune. Noe som i stor grad vil endre områdets karakter om vinteren. I negativ retning etter min oppfatning.
    Næringsutvikling er viktig. Men det må være lov å anføre at i dette tilfelle er det ikke snakk om et være eller ikke være for de aktuelle næringsdrivende. De har alle sin hovednæring på andre områder. Dessuten er det fra et næringsutviklingssynspunkt et spørsmål om ikke oppbygging av et slikt senter heller burde skje i Leiren. Her kunne man få synergieffekter spesielt for butikken. Dette aspektet er for øvrig også berørt av kommunen i et tilsvar til en høringsuttalelse ang løypenettet i 2015. Her heter det: «Samtidig er kommunen innforstått med at det trolig vil være nødvendig å øke kapasiteten mht parkering i Leiren. Det er lokale planer om å evt tilrettelegge både for økt parkering, fylling av drivstoff og evt bygging av snøscootergarasjer i Leiren. Dette vil i så fall kunne gi økt omsetning for lokalbutikken, noe kommunen vurderer som positivt».
    Dette vil være en fornuftig strategi for næringsutvikling basert på snøscooter.
    Spørsmålet er altså: Ønsker vi en scooterløype langs Fiplingvatnet? Jeg gjør det ikke. Jeg er av den oppfatning at den mulige nye løypa er unødvendig og vil ha flere negative enn positive konsekvenser. Jeg oppfordrer alle til å delta i diskusjonen. Legg inn kommentarer på hytteforeningens hjemmeside simskar.org .
    Spre gjerne informasjon om den mulige løypa til andre hytteeiere langs vatnet. Det er slett ikke bare hytteeierne i Simskaret som vil bli berørt av en slik løype.

    Hilsen
    Mons Grøvlen
    (som har hytte på Tangen)
    Tlf 93 05 87 70
    Mail: monsgrov@getmail.no

  2. Jeg er helt enig med Mons Grøvlen at vi ikke trenger scooterløype langs vatnet.
    Ei slik løype vil helt sikkert bli svært populær og trekke mye folk og føre til mye scootertrafikk over vatnet. Slike åpne og flate strekninger vil trigge til stor fart og med bånn gass fra flere hundre scootere hver dag vil det bli mye forurensning i form av støy og eksos. Selv om de fleste av hytteforeningas medlemmer vil vise hensyn så tror jeg nok at det er mange andre som ikke vil gjøre det.
    Fra hytteeiere lenger nord er det allerede rapportert om nattkjøring med scooter og det er vel ikke utenkelig at det vil bli noe trafikk på nattestid også.
    Når det gjelder spørsmålet om å støtte lokalt næringsliv så kan dette gjøres på andre måter som ved å handle lokalt. Det kan være å handle i butikken, kjøpe materialer fra den lokale saga eller middag på Strandli gård. Dessuten kan kommunen pløye tilbake noe av eiendomsskatten vi betaler inn hvis det skulle være behov for økonomisk støtte.
    Påstanden om at hyttene vil stige i verdi som følge av scootertrafikken, stiller jeg meg også svært tvilende til. Mest sannsynlig vil verdiene falle som følge av at mange vil selge og få vil kjøpe.
    Jeg setter derfor min lit til at de som skal avgjøre dette tenker på konsekvensene av dette og sier nei til storstilt scootertrafikk langs Nedre Fiplingvatn.

    Hilsen
    Ole Martin Lundberg
    Hytte ved Granli

    • Jeg er helt enig med Grøvlen og Lundberg angående de nye scooterløypene i Fiplingdalen. Jeg er ikke motstander av snøscooter og synes at det løypenettet som i dag er etablert er helt perfekt. Løypene ligger et stykke unna de mest konsentrerte hytteområdene og her er det god plass for dem som liker å kjøre scooter og for dem som liker å gå på ski i scooterløype.
      Å legge en scooterløype rett gjennom den største isfiskeplassen på Fiplingvatnet og videre nedover vatnet vil medføre misnøye blant en del hytteeiere. En løype på vatnet vil i tillegg medføre høy hastighet og mye lyd.
      La løypenettet være som i dag.

      Gulli Bjørnå
      Hytte Granli

  3. Er helt eng i tidligere innlegg. Håper virkelig at det ikke blir scooterløype i hyttefeltet vårt.
    Det blir sagt at det ikke skal kjøres fra hyttene, dette kommer ikke til å skje, vi ser de som har løyve i dag de forholder seg ikke til loven, Vi synes heller at hytteforeningen kan prioritere å kjøre opp skiløyper på vinteren. Vi ønsker et hytteområde uten scooterkjøring-

  4. Hei, jeg er også skeptisk til en snøscooter-løype gjennom feltet og ut på vannet. Jeg har ikke noen problemer med den scootertrafikken som er i dag; voksne folk som i rolig fart kjører inn varer til hyttene sine. Men for en del år tilbake var der to karer som kjørte i stor fart over begge vannene i ganske mange timer. De holdt god avstand til alle folk og kjørte ikke i feltet, det var ikke det, men støyen fra dem kunne høres godt over hele dalen, også på hytteverandaen. Et løypenett slik det er foreslått vil selvfølgelig føre til mye mer kjøring, og vi vil høre det inn til hyttene våre selv om de holder seg til den oppsatte løypen. Det spørs også om ikke de som ønsker å kjøre vil kjøre inn til egen hytte for parkering, så i praksis vil nok løypa gå gjennom feltet.

    Jeg setter veldig stor pris på stillheten i hyttefeltet, og jeg tror et løypenett så nært vil ødelegge mye av den.

  5. Ærlig talt.
    Jeg og mine nærmeste har hele livet søkt til Fiplingdalen for å nyte den mektige naturen. Nærhet til Børgefjell Nasjonalpark, vernete våtmarker, regler for bruk av motorbåt og begrensing av fiske og ferdsel til fots er forhold vi både har respektert og satt pris på. I dag er det god vei rundt hele vatnet, og de som trenger det får dispensasjon til bruk av scooter fram til hytta si.
    På denne bakgrunn er det umulig for meg å forstå noe annet enn at økt bruk av scooter, til og med over fiskeplasser og langs hele vatnet, vil være et tiltak som virker stikk motsatt av alle andre tiltak som har bidratt til at vi setter så stor pris på Fiplingdalen og områdene rundt som vi gjør. Heldigvis ser det ut til at de fleste som har uttalt seg her er enige i at motorsport bør utøves helt andre steder enn på Fiplingvatnet og rundt hyttene våre.

    Frode Stormyr
    Tlf. 91 85 74 31
    frodestormyr@gmail.com

  6. Når det gjelder opprettelse av snøskuterløype nær hyttefeltet ved Simskar i Fiplingdalen så er det vår klare oppfatning at det er best at denne ikke opprettes. Vi har delt eierskap til ei av hyttene der. Når vi er på hytta er vårt ønske å være mest mulig forskånet fra støy fra motorisert ferdsel! En av oss bor i Trondheim hvor er det mer enn nok av kjøretøyer! Den andre har tilbrakt store deler av livet på et traktorsæte på gårde Øvre Valberg i Leirfjord, og er heller ingen tilhenger av motorisert ferdsel i Simskarområdet.

    Henry og Ole Johan Valberg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*