Scooterløyper

Da har hytteforeningen oversendt to forslag om tilknytningsløyper til Grane Kommune. (se kart)

Løypetrase nr.1 vil gå nedover Fiplingvatnet og tilknytes Scooterløypen ved Strandli gård. Denne løypa er vårt førstevalg fordi den legger til rette, ikke bare for vårt hyttefelt, men for alle hyttene nedover Fiplingvatnet.

Løypetrase nr.2 vil gå over Fiplingvatnet og opp lia der lavspenten går, og tilknytning løype på Bæråsen, dette vil være en fordel for de som ønsker å kjøre sørover mot Tomasvatnet og Majavatnet da en slipper å kjøre ned forbi  Leiren for så å komme seg sørover igjen.

 

Kart løypetrase ny

5 tanker om “Scooterløyper

  1. Dette var positivt,beste forslaget syns jeg er nedover vannet,men det hadde vært praktisk å fått til begge løypene.

  2. Godt nyttår!
    Det nye året startet med at jeg rent tilfeldig kom over hytteforeningens høringsinnspill til Grane kommunes forslag til snøscooterløyper. Et innspill som jeg ikke har registrert har vært diskutert i foreningen. Riktignok finner jeg nå at saken er omtalt i referat fra styremøtet i november som ligger på foreningens webside. Men jeg er vel ikke alene om å besøke den siden forholdsvis sjelden.

    Jeg har to kommentarer til denne saken. Den første gjelder behandlingen av saken og den andre gjelder styrets standpunkt (høringsinnspillet). I følge vedtektene skal hytteforeningen «ivareta hytteeiernes felles interesser i området». Det må vel bety at foreningen først og fremst skal engasjere seg i saker der det uten tvil foreligger felles interesser, og være mer tilbakeholdene i saker der det vil være ulike oppfatninger og interesser blant foreningens medlemmer. Og, i tilfeller der man skal ta standpunkt i slike mer kontroversielle saker, bør dette standpunktet være forankret i en grundig behandling i foreningen. Bruk av snøscooter og etablering av scooterløyper hører etter min mening klart til den siste type saker. Her er det nok meget ulike oppfatninger blant foreningens medlemmer slik det er blant landets befolkning forøvrig. Jeg finner det derfor svært uheldig at styret har gitt et høringsinnspill i denne saken uten at det har blitt drøftet i foreningen. (En ekstra grunn til at styret burde trå varsomt i denne saken er at det på årsmøtet i 2012 ble fattet et vedtak der man ga uttrykk for at man var fornøyd med at det i liten grad foregikk scooterkjøring i området og der man ba om at Grane kommune fortsatt opprettholdt en restriktiv praksis mht tildeling av disposisjoner for bruk av snøscooter).

    Jeg mener altså at styret har håndtert denne saken på en dårlig måte. Styret burde som et minimum ha sendt sitt høringsinnspill ut til alle medlemmene og bedt om kommentarer før det ble sendt inn, og ideelt sett burde det vært avholdt et eget medlemsmøte om saken.

    Så til innholdet i selve høringsuttalelsen.
    I de forskriftene som ligger til grunn for kommunens utarbeidelse av sin plan for scooterløyper heter det bl.a. at «Ved fastsetting av løypene skal kommunen ta særskilt hensyn til støy og andre ulemper for friluftslivet. Kommunen skal også ta hensyn til naturmangfold, bolig- og hytteområder, landskap, kulturminner og kulturmiljø og sikkerheten for de som kjører og andre».
    I sitt forslag til etablering av løyper har Grane kommune tatt hensyn til dette og lagt vekt på at de foreslåtte løyper i minst mulig grad skal forstyrre eksisterende fritidsbebyggelse og turområder. Så kommer da styret i hytteforeningen med et forslag som snur helt opp på dette. Det foreslås løype langs hele vatnet, og tvers over den sørlige delen, slik at absolutt alle hytter vil se, høre og bli berørt av snøscootertrafikken. Ja, det man egentlig gjør, er å si fritt fram for snøscooterkjøring på og rundt Fiplingvatnet. For når alle hyttene ( ca 300) skal kunne kjøre fra egen hytte ned langs vatnet kan man selv tenke seg at her er det litt av et potensiale for trafikk. Jeg synes det er nokså «imponerende» av styret å komme med et forslag som kommunen selv sier bryter med deres forslag i en slik grad at «Dersom dette blir tatt opp til vurdering på et senere tidspunkt, innebærer dette en omfattende endring av planen som utløser krav til ny høringsprosess og konsekvens- vurdering».

    Jeg regner med at det ikke bare er jeg som reagerer på den måten denne saken er behandlet på av styret. Og heller ikke på innholdet i selve innspillet. Så selv om høringsfristen forlengst er utløpt vil jeg sende inn en kommentar til Grane kommune der jeg påpeker at denne saken ikke har gjennomgått noen grundig behandling i foreningen og derfor etter min mening ikke kan anses som å uttrykke medlemmenes mening i saken.

    Imøteser styrets reaksjon på dette innlegget

    Vennlig hilsen
    Mons Grøvlen

    • Klage på hytteforeningens behandling av Grane Kommunes snøskuterløype.

      Vårt årsmøte ble avholdt 6. september 2014. Papirer fra Grane kommune ble mottatt 13. oktober. Nå har det seg slik at alle i styret har en jobb, som også krever noe reising. For oss var det ikke mulig å få til et møte før den 10.nov. Høringsfristen var 22.november. Det ville være for kort frist til at styret skulle skrive en høring til hytteeierne, som så skulle sende dette tilbake til oss, for at vi så skulle sammenfatte og så sende brev til Grane. Det ble derfor lagt ut på vår hjemmeside den 13.nov. Da var det ennå tid til å komme med uttalelser fra hytteeierne.
      Det er mange som endrer sin mailadresse uten å gi oss beskjed om det. Vi får mange mailer i retur. Brev ville ta for lang tid i posten. Vi har ved flere anledninger, ved utsendelse av innkalling til årsmøter og ved utsendelse av p-kort, bedt våre medlemmer om å følge med på vår hjemmeside.
      Det ble nøye diskutert om vi skulle gi en uttalelse. Etter en tlf. fra grunneier for Simskarmyra hyttefelt ble vi enige om at vi skulle skrive en uttalelse som vi mente var best for våre medlemmer.
      Det beste for oss er å få dette inn i lovlige former og i lovlige områder, slik at det ikke blir frislipp.
      Ang. årsmøtet 2012, synes vi at kommunen har opptrådt ansvarlig med hensyn til løyver. Når kommunen nå ønsker å benytte seg av de muligheter som finnes for å opprettholde aktivitet i sin kommune, for å lage flere arbeidsplasser og for å opprettholde de arbeidsplasser som finnes. Mener vi at vi ikke kan eller bør bremse utviklingen, som til syvende og sist også vil komme hytteeiere til gode.
      Ved å legge vårt løype forslag langs vatnet har vi tatt hensyn til støy, her kommer løypa lengst unna hyttene. Og dette er heller ikke et yndet turområde for skigåere, noen isfiskere ja, men det er ikke mange. Nå er det også slik at flertallet har mest å si, og de vi har snakket med i hyttefeltet er positive. Det er ikke vårt styre som kan gi fritt fram løyve fra hyttene til løypa, det er det bare Grane kommune som kan gjøre. Mest sannsynlig vil det kun bli to påkjøringer, fra vår p-plass og fra Børgefjellskolen. OM Grane kommune vil akseptere vårt forslag om tilknytning, noe som ikke er en selvfølge.
      Det har fra Grane Kommune vært skrevet om disse løypene både i lokalavisen og på Kommunens egne nettsider, så det burde ikke være en stor overraskelse at disse løypene kommer enten vi vil eller ikke. Derfor mener styret at vi må gjøre det beste ut av dette, og ikke la fremtiden reise fra oss.

      Med hilsen Styret

      • Takk for svar fra styret.

        Jeg to kommentarer til dette:

        1) Jeg har stor forståelse for at det var vanskelig for styret å gjennomføre en skikkelig saksbehandling gitt de korte tidsfrister. Men da synes jeg den riktige løsningen ville ha vært å ikke gitt noe høringsinnspill. Eventuelt kunne innspillet vært at man støttet det forslaget kommunen har lagt fram. Dette fordi kommunens løypeforslag er i tråd med det hytteforeningen ga uttrykk for på årsmøtet i 2012, nemlig at man ønsket minst mulig snøscootertrafikken i foreningens område.

        2) Så vil jeg understreke at min kritikk av styrets innspill ikke er en kritikk av kommunens løypeforslag. Jeg kritiserer ikke kommunen for «å benytte seg av de muligheter som finnes for å opprettholde aktivitet i sin kommune» osv. Og kommunens løypeforslag kommer heller ikke som noen overraskelse. Det har som styret sier vært skrevet om og annonsert flere steder.
        Så for å gjøre det helt klart. Det jeg kritiserer er styrets innspill om å legge en løype slik at scooter trafikken kommer mye, mye nærmere hyttene ved Fiplingvatnet enn det som kommunens forslag legger opp til. Og at styret kommer med et forslag som bryter sterkt med kommunens egne prinsipper for valg av løypetraseer. Så sterkt at kommunen selv skriver at «Dersom dette blir tatt opp til vurdering på et senere tidspunkt, innebærer dette en omfattende endring av planen som utløser krav til ny høringsprosess og konsekvens- vurdering».
        Kommunens forslag til snøscooterløype er nøkternt og fornuftig gitt at det blir en lovendring angående motorferdsel i utmark. Det samme kan man ikke si om styrets forslag til endring i løypeopplegget.

        Hilsen
        Mons Grøvlen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*